Пътуване

7 места, които да посетите в България през лятото

Sonja Nikolova Jul 06, 2022

7 места, които да посетите в България през лятото

Ако още не сте решили къде да прекарате своята почивка през лятото, то ние ви представяме няколко предложения, различни и идеални в зависимост от вашите предпочитания.

       1. Водопади

Ако не обичате да стоите  под жаркото силно слънце през лятото, и предпочитате на прохладно и уединено място, защо не поемете към водопадите, където хем ще се заредите от уникалните гледки, хем може да се поразхладите в студените и бълбукащи води.
Нашето предложение за такава дестинация са Крушунските водопади. Намират се до с. Крушуна, област Ловеч и са най-голямата водна каскада в страната.  Главният водопад е висок над 20 метра, а от него се образуват още няколко. Подходящо е за възрастни и деца, тъй като буквално за 10 минути се изкачвате от началния пункт до първият водопад. От там тръгва екопътека, чрез която можете да преминете през всички красиви водни творения, като разстоянието е наистина малко и леснодостъпно. Самият водопад извира от пещера а в близост до мястото се намира и Деветашката пещера, която е една от най-големите планини в България.
Мястото е екзотично, красиво и свежо и отлично за релакс.

  1. Планина

Връх Безбог – 2645 м. определено е твоето място, ако имаш желание да посетиш някои от Пиринските върхове, но се страхуваш дали ще бъде по силите ти.
В началото на маршрута е хижа Гоце Делчев, намираща се на няколко минути с кола от Добринище, от където с лифта за 30 минути се достига и хижа Безбог. Тук можете да се настаните за нощувка и/или почивка. От хижата се открива и зашеметяващата гледка с Безбожкото езеро. Гледката в обратната посока също е уникална! С един поглед пред теб се разкриват красотите на Рила и Родопи! До самият връх маршрутът е лесен и добре маркиран и въпреки, че на места изглежда трудно и внушителна, е по силите на всеки, а гледката от върха си струва всяко усилие. От хижа Безбог за любителите на проходите, може да се стигне за 3 ч. до Поповото езеро.
Град Добринище, които предлага прекрасни места за настаняване с голямо разнообразие от ресторанти и местни механи, където можете да се насладите на вкусотиите на този край. А по пътя си към хижата минете през рибарника, където можете сами да уловите своя обяд. Заведението предлага всякакви гозби и ястия подходящи за отглежданите там пъстърви.

На 10 минути от Добринище се намира и град Банско, където можете да се потопите в историите и забележителностите, които предлага това старинно и същевременно модернизирано място.
Не на последно място – Добринище е началната точка на единствената в страната теснолинейка, така, че какво чакате!

  1. Минерални извори

За тези от Вас, които предпочитат да се потопят в горещите води и да се възползват от техните лечебни и релаксиращи свойства, нашето предложение са минералните извори на село Варвара. Селото се намира в полите на Западни Родопи на 19 км от Пазарджик и 6 км от Септември, който е последната спирка на нашата теснолинейка. Селото се намира на Чепинската река, по който брегове са открити над 15 минерални извора. Тук със сонда е открит дълбок извор на вода с високо сярно съдържание и температура, достигаща 92 градуса, което нарежда извора на второ място в България по топлина на водата. В село Варвара, може да се настаните в различни хотели, предлагащи басейн с минерални води и други процедури, където можете да се отдадете на пълен релакс.

В близост до селото се намира и град Велинград, който е идеален за еднодневна разходка. А ако желаете да изживеете романтиката, сравнима с пътуване назад във времето, то тук се намира крайната спирка на единствената функционираща жп линия. Линията е с обща дължина 124,7 км и свързва Горнотракийската низина, Родопите, Рила и Пирин. По пътя се минава през живописно дефиле и уникално красиви гледки!

  1. Реки

Арда е може би най-впечатляващите реки в България. Тя извира от връх Ардин в Родопите и се влива в Марица на гръцка територия, като по пътя си образува уникални меандри (извивки на речното корито под формата на подкова). По пътя си реката изминава 250 километра, пълни с вода три от най-големите язовири и се влива в Марица, за да завърши своя път на територията на Гърция. Едни от най-впечатляващите и лесно достъпни завои са тези на входа на язовир “Ивайловград”. Маджарово е изоставено миньорско градче, което е разположено в котловина. Смята се, че е кратер на отдавна угаснал вулкан, през който Арда си е проправила път, образувайки красиви меандри. Пътят Маджарово-Бориславци, който криволичи покрай реката, е може би най-живописният в България, а Източните Родопи са единственото място у нас, където все още гнездят белоглави лешояди. Съветваме ви да не  пропускате да видите и другите два меандъра на Арда, които се намират съвсем близо. Първият от тях е в района на с. Русалско. Мястото е изумително красиво. Отправна точка за него е споменатото село Боровица. Не по-малко прекрасни са и другите няколко меандъра. Повечето от тях се намират в района на яз. „Кърджали”. Най-популярният от тях е известен като „Завоя“.
Съвсем наблизо се намира и с. Любино, където може да се види още един красив меандър. Там реката вие покрай хълма, на чиито връх се е намирала средновековната крепост Кривус. Части от крепостната стена, бойниците и входа на крепостта са запазени и до днес.
Тези образувания впечатляват със своята красота, носейки магията и чудността на планина Родопи. Наоколо се намират и други забележителности като пещера „Утробата“, Тракийски скални ниши при с. Дъждовница, Останките от крепостите Патмос и Кривус.

  1. Манастири

Гигинският манастир "Св. Св. Козма и Дамян" (известен още като Църногорски манастир) датира още от XI-XIIв., като тогава манастира се е намирал в подножието на връх Тумба (1129 м.), в местността Китка. По време на Второто българско царство манастира е притежавал богато стопанство и множество имоти, дарени му от българските царе и боляри.
Гигинският манастир бил един от малкото български манастири, които продължили да функционират и след османското нашествие и се е наложил, като духовно и просветно огнище за населението в района. През 16в. в обителта се помещавало и килийно училище.
Около 1737-1739г. манастира е опожарен от турците, за да възкръсне малко по-късно благодарение на няколко хилендарски монаси, които открили лековит извор в близост до сегашните постройки на манастира и решили да преместят манастира до него.
Манастира е разположен около 1000 м надморска височина, а в двора му има пейки, чешмички и много цветя. На територията на манастира има и аязмо, чийто води се смятат за лековити. Лековитата вода извира между корените на стар дъб, който е разположен в двора на манастира. Много хора го посещават и пият от водите с надежда за здраве и благополучие. В наши дни мястото е изцяло обновено, като от старите постройки са запазени малката църква, магазините, магерниците и помещенията за монасите. В старата църква, може да рагледате стенописи от XIX в., а от магазините можете да си купите различни продукти, произведени именно тук – мед, сладка, подправки, биволско кисело мляко.
Манастирът и околностите му са идеални за туризъм, в случай че търсите спокойствие от града, като същевременно се докоснете до светата обител.

Посещението до Гигинския манастир може да се комбинира в хубаво време с посещение до град Трън и ждрелото на река Ерма или с посещение до Земенския манастир.
Друго интересно място, макар и малко по-трудно за достигане, е Храм-кладенецът край село Гърло – загадъчно и уникално място, паметник от съвсем друга култура, идеално запазил се, въпреки своите над 3 000 години.

  1. Скали

Белоградчишките скали с право могат да се нарекат 8-то чудо на света. Показателни са и думите на писателя Антон Страшимиров: "Пред фантастичните видения на Белоградчишките скали, човешката фантазия е ограбена, абсолютно ограбена с всички свои капризи!" Тези невероятни творения на природата се намират в района на град Белоградчик, в Западния Предбалкан. Простират се на близо 30км дълъг участък и се разделят на три групи – Фалковска, Централна и Збеговска.

Уникалният природен феномен Белоградчишки скали е скален комплекс с дължина около 30 км и ширина 6-7 км. Комплексът се простира от запад на изток от връх Ведерник (1124 м), около град Белоградчик, до селата Боровица и Белотинци.
Белоградчишките скали са извайвани от природата в продължение на повече от 200 млн. години. Червеникавият им оттенък се дължи на съдържанието на железен окис.
Те са разнообразни по форма и големина скални творби, издигащи се на повече от 100 м височина.
Първата група скали е разположена около град Белоградчик. Имената на по-известните от тях са Конника, Мадоната, Дервиша, Адам и Ева, Гъбите, Лъва, Монасите, Мечката, Замъка, Овчарчето. През 2007 г. Белоградчишките скали бяха номинирани в конкурса „Новите седем чудеса на света” и заеха една от челните позиции, макар и да не стигнаха до финала.
Регионът на Белоградчик се утвърждава като атрактивна дестинация за туризъм. Градът бе избран през 2008 г. за национален победител в конкурса по програма EDEN за отлична туристическа дестинация благодарение на богатото си тракийско наследство и впечатляващата природа. Ако още не сте посетили този феномен, то може би е време да го направите!

  1. Ииииии.. разбира се, МОРЕ!

Лятото няма да е лято, ако не посетите някои от крайморските градове и не се потопите в солените води на морето. Тук възможностите са много – около 200 км плажна ивица с пясък, и което и място да изберете, най-важното е да се чувствате добре, лежащи под жаркото лятно слънце на плажа, чувайки приливите и отливите на морските вълни и писъците на чайките. Блаженство! Всеки може би си има „любимо“ място на Черноморието, където желае да се връща всяка година и познава околностите, и дори ресторантите и магазините.
Нашето предложение е да посетите невероятният залив Болата. Това е един от най-красивите и защитени заливи, който се намира на северното крайбрежие и е част от резервата „Калиакра“, намиращ се от северната част от нос Калиакра, близо до град Каварна.
Заливът е уникално красив със своите кристални морски води и фин пясък. Той смело може да бъде наречен перлите на Черноморието. Навсякъде около него се простират червени скали с издълбани в тях пещери. През Болата протича къса река, в която се вливат многобройни извори. Там, където се вливат се и образува малко устие на лагуна, което толкова впечатлява посетителите. Заливът е едно от най-добрите места за гмуркане.
Болата е всеизвестно и неповторимо място, което те завладява при първото посещение.

Около заливът се намира село Българево, където всеки желаещ спокойствие и релакс може да се настани, а за тези, които искат повече възможности за посещение, наблизо е и град Каварна о град Балчик, а на 74 км е и красивият град Варна.

Което и място да изберете да посетите лятото, важното е да прекарате щастливи моменти  и да „презаредите“ с нова енергия,  както и да запазите красиви и невероятни спомени от изживяването.

Ние ви пожелаваме едно прекрасно лято, изпълнено с много положителни емоции, като сме винаги насреща, за да го направим по-смарт  >>> Раници за пътуване 

Instagram