Black Friday - Интересни факти за най-големият шопинг ден в годината.

Black Friday - Интересни факти за най-големият шопинг ден в годината. />

“Черен Петък” терминът, който набира все повече популярност в последно време. 

Това е последният петък на месец ноември и е известен в цял свят като денят на големите намаления. Продавачите на различни категории стоки  - дрехи, аксесоари, бижута, електроника, предлагат различни намаления и ликвидации на своите продукти. Потребителите също се подготвят за т.нар Black Firday, те следят желаните от тях продукти и очакват денят, когато ще могат да си го вземат с 20%, 30%, дори 50% отстъпка. Хората очакват намаленията на различните брандове и именно на този ден са склонни да похарчат повече пари, а някои от тях пазаруват и подаръци за Коледните празници на своите семества,

История

Черният петък е неофициалното име на последният петък на месец ноември (или в САЩ - денят след Денят на Благодарността). Въпреки наименованието му да произлиза по-късно, това.е периодът от който започват Коледните намаления и оферти на различни видове стоки през 1952 година в Америка. На този ден се смята, че се правят най-много продажби от 2005г. насам. Някои магазини по света отварят вратите си още в полунощ, заради големите тълпи от купувачи които се събират пред магазините,  Именно от там произлиза и самото име, заради големите задръствания и струпвания, стигащи понякога до насилие заради ограничените бройки.

След 21 век, с развитието на онлайн търговията,Черният Петък набира популярност в целия свят. Днес дори и малките търговци на дребно предлагат различни оферти и отстъпки именно тогава.

Интересни факти

По данни от проведена статистика през изминалите години

  • Над 50% от българите потвърждават, че ще си купят нещо на Черния петък.
  • Средно се българинът купува неща за около 500 лв на човек.
  • Най-пиковите часове на пазаруване по време на черен петък са от 10 до 12ч преди обяд.
  • Най-голямо е  пазаруването в търговските центрове и онлайн магазините.
  • Най-желаните стоки са дрехи, електроника, обувки, козметика и парфюмерия.
  • Ръстът в продажбите в този ден е около 663% за света. (В Германия например е 2418%, Гърция - 2400% а в България е 612%.
  • В България средно процентът отстъпка е около 50%, което съвпада с очакванията на потребителите


  • Ние от SmartBag също сме подготвили намаления на нашите продукти, започващи от 20% до 50%. Можете да се възползвате от намалението, започващо от 12 часа на 23 до 30 ноември, до края на деня. 
    Сега е моменът да направите покупка за себе си, а защо не за подарък за вашето дете, любим човек или роднина. Предлагаме Смарт Раници от малки и практични за лаптоп, работа или училище, до големи, подходящи за пътуване. Предлагаме бърза доставка за 1-2 дни с предпочитан от Вас куриер и на удобен за Вас адрес. Отстъпка предлагаме и при доставка, като всяка поръчка над 100 лв. е напълно безплатна. Екипът на СмартБаг предлага обслужване 24/7. Раниците ни са изработени от висококачествени материали и са с 2 годишна гаранция.

Дори и да не може да изберете веднага раница – за себе си или за подарък, ние сме винаги насреща, за да замените вече закупен продукт с друг, като предлагаме бързо и лесно връщане в рамките на 14 дни.

Вижте и нашите ТОП оферти за Черен Петък с най-голяма отстъпка -50%

Или виж всички оферти