5 дестинации, които трябва да посетите в България през есента

5 дестинации, които трябва да посетите в България през есента />

05/10/2020

Дори и след края на традиционните летни почивки, не бива да спираме да търсим начини за малко почивка, изживяване на нови приятни моменти и хубави емоции. Есента  предлага много възможности за тази цел, които биха могли да са доста по-близо до теб отколкото си мислиш. Макар и всички да тъгуваме по отиващото си лято и горещи дни, есента също носи магическа атмосфера и някои забележителности за подходящи за посещение именно тогава. В следващите редове ще разгледаме няколко места в България, които би било хубаво да посетите  със своята СМАРТ раница през предстоящите есенни уикенди:

Препоръчваме да вземеш със себе си СМАРТ Раница, която е напълно подходящ и полезен аксесоар към всяко едно пътуване. Със своето USB зареждане, ще бъдете сигурни, че ще имате достатъчно батерия на телефона си и ще можете да запечатате всички хубави моменти  и красиви гледки.

  • Село Лещен – намира се в Югозападна България, на склона на Западните Родопи с красива гледка към величествения Пирин. Тук природата е уникално красива. През най-пъстрия сезон е подходящо да поемете по екопътеките на селището, преминавайки през запазените старинни къщи. 
    Посещението на Лещен може да се комбинира с разходка до Ковачевица или Гоце Делчев, а за любителите на горещите минерални извори, в близост се намира и Огняново, предлагащ множество хотели с басейни и СПА процедури.

  • Пещерите на Родопи – магията на планината е известна по цял свят. Живописните ждрела на Ягодина и Триград приканват със своята дивост. Разгледайте съкровищата на Ягодинската пещера и Дяволското гърло, опитайте вкусни местни ястия, погледнете гледката от Орловото око. Разходете се до Белинташ, Перперикон и Чудните мостове. Планината крие различни места за опознаване – от пещери и върхове, до крепости и езера. Там може да опитате и всевъзможни местни гозби, които ще създадат у вас спомен завинаги. 

  • Велико Търново и Етъра – първата столица на България след Освобождението е подходяща дестинация за всяка част от годината, но през есента тя е особено очарователна. Сред забележителностите на Велико Търново, които в никакъв случай не бива да пропускате да посетиш, са крепостта Царевец, на която би могъл да станеш свидетел на своеобразен аудио – визуален спектакъл на българската история, местният археологически музей, църквата „Св. Четиридесет мъченици“, Самоводската чаршия и Сарафкината къща. Градът има и нова атракция – т.н. „Люлката на любовта“. Става дума за люлка, вързана на дърво на върха на най-панорамното място в района – Гарга баир, откъдето се вижда старата столица и прекрасна панорама към Стара планина. Наричана е така, защото мястото е посещавано от много двойки, търсещи уединение. 

В близост до Велико Търново се намира музеят на открито – Етъра, който представлява възстановка на българският бит и култура. Препоръчваме да го посетите, а също и да пробвате от различните традиционни ястия, които се предлагат там.

  • Каньонът на водопадите - ако искате да се разходите сред природата, да видите високи водопади и криволичеща около рекичка пътека – мястото, което трябва да посетите е Каньонът на водопадите. А що се отнася до екипировка и подготовка, за разлика от повечето места, , тук ви трябват само добри обувки и по-дебели якета. Екопътеката започва от покрайнините на Смолян,  дължината й е 6 километра и за 4 часа нормално ходене със снимане е напълно превземаема. Най-високата точка от туристическия маршрут е на е 1800 метра надморска височина.  

Маршрутът е част от резерват Сосковчето, където се намират повече от 40 водопада. Покрай по-живописните от тях се вие пътеката, по която трябва да минете. На доста места има изградени дървени мостчета, панорамни площадки, беседки и пейки.
Ако пътувате към Смолян отделете време и да посетите Асеновата крепост отблизо построена на самият хълм.

  • Природен парк „Небесни пасбища“ – намира се в близост до Правец. Място, за което няма да съжалявате. Тук ще намерите спокойствие, уединение и красива природа. Легенда твърди, че земята тук е лековита и излъчва силна енергия. В близост до него се намира екопътека „Златна панега“ – геопарк, известен с невероятно богатство от  геоложки образуванията по на 100-120 милиона години.

На 1ч. от тях се намира градът на здравето Вършец, където може да пренощувате и да имате достатъчно време да разгледате Врачанския балкан.

България е страна, където може да пътувате на съвсем различни места – от море до планина, пещери, язовири, исторически паметници, красиви църкви и стари архитектури. Независимо къде и по кое време на година, важното е самото изживяване, времето, прекарано със семейството или приятелите, и спомените, оставащи след това.